Kako se osjećate nakon poroda:

prljavo, znojno i zrelo za dugu kupku jedan je od mogućih opisa. Upravo ste prošli kroz jedan od dana koje ćete zauvijek pamtiti, tijekom kojega ste doživjeli brojne emocionalne uspone i padove. No nakon što porod pun krvi, znoja i suza završi, većina žena samo se želi oprati i počešljati.

Kada se mogu otuširati?

To ovisi o vrsti poroda.

  • Nakon normalnog poroda: ako imate normalan vaginalni porod, primalja će vas nakon njega ostaviti nasamo s partnerom kako biste upoznali svoje dijete i možda ga prvi put nahranili. Nakon nekoliko sati koje provedete sa svojim djetetom na prsima, vjerojatno će vam savjetovati da odete u kupaonicu i da se pokušate pomokriti, a zatim i otuširati. Ako se osjećate nestabilno na nogama, primalja može poći s vama  ili vas može odvesti do kupaonice u kolicima.
  • Nakon šavova: možda ste zabrinuti zbog šavova koje ste dobili nakon puknuća međice ili epiziotomije (malog ureza međice kojim se ponekad proširuje rodnica za porod), ali primalja će vam objasniti da ih morate održavati čistima i da je najbolje da se što se prije počnete prati.
  • Nakon carskog reza: ako ste rodili carskim rezom, nećete moći hodati ni stajati nekoliko sati, pa se nećete moći odmah otuširati.
  • Nakon epiduralne: ako ste primili epiduralnu, prije nego što stanete na noge, morat ćete pričekati da njezini učinci popuste i da vam odspoje intravensku infuziju.

Kako se otuširati u prvih nekoliko sati

Naravno da znate kako to učiniti (!), ali postoji nekoliko stvari koje morate imati na umu pri tuširanju nakon poroda.

  • Nemojte paničariti zbog krvi: možda će vas šokirati krvarenje (koje se zove lohija) kad prvi put ustanete. Ono je posve normalno i trebalo bi vas zabrinjavati samo ako primijetite velike krvne ugruške ili ako osjećate ošamućenost ili omaglicu. Ako ste zabrinuti zbog gubitka krvi, recite to primalji pa će ona provjeriti je li sve u redu i/ili vam izmjeriti krvni tlak.
  • Ne pretjerujte s mirisnim sredstvima za tuširanje: iako tuširanje mirisnim gelom zvuči jako primamljivo, primalje preporučuju korištenje običnih proizvoda bez mirisa jer oni smanjuju vjerojatnost iritacije, osobito na području rodnice.
  • Budite nježni: ovo nije vrijeme za grube spužvice za tuširanje – nježno se operite, posebno pazeći na područje oko rodnice, osobito ako imate šavove.
  • Temeljito se obrišite: važno je dobro osušiti područje oko šavova kako bi se rizik od razvoja infekcije sveo na najmanju moguću mjeru.
  • Stavite higijenski uložak: prvih nekoliko dana nakon poroda trebat će vam veliki higijenski ulošci za rodilje jer krvarenje može biti prilično obilno. Dobro bi vam mogle doći i jednokratne papirnate gaćice (žao mi je, ali tako je).
  • Obucite pidžamu: iz očitih razloga, izbjegavajte sve bijelo. Tamne tajice i široka stara majica kratkih rukava praktičniji su odabir od spavaćice.

Tuširanje i kupanje tijekom prvih nekoliko dana

Nakon povratka kući možda ćete se veseliti kupki ili tušu kao dragocjenu vremenu koje ćete imati samo za sebe. Iskoristite to vrijeme za opuštanje. Ako ne spavate dovoljno, tuširanje vas može razbuditi, a kupka opustiti prije noćnih hranjenja.

Priča jedne mame:

Tijekom prvih nekoliko tjedana kod kuće, ujutro bih se otuširala da se osvježim nakon noćnih dojenja, a navečer, kad se tom vratio s posla, nastojala sam si priuštiti i kupku. Budući da je to je bilo jedino vrijeme u cijelom danu koje sam imala samo za sebe, uživala sam u svakom trenutku i opuštala se uz radio. U kupku sam dodavala i ulje lavande da se lakše riješim stresa i opustim, a uvjerena sam da su mi zbog toga i šavovi brže zacijeljeli.

- Fiona, mama dvomjesečne Ave